Recension: Luftslottet som Sprängdes



Handling:
Luftslottet som Sprängdes bygger på romanen med samma namn av Stieg Larsson. Den är en uppföljare av filmerna Män som Hatar Kvinnor och Flickan som Lekte med Elden.

Filmen tar vid precis där Flickan som Lekte med Elden slutade. Salander (Noomi Rapace) och Zalachenko (Georgi Staykov) tas in på Sahlrenska sjukhuset, båda allvarligt skadade. Sedan följer en lång rad av händelser. Ett flertal mord sker men i centrum står som vanligt journalisten Mikael Blomkvist (Michael Nyqvist) som här är beredd att göra vad som helst för att avslöja de övergrepp Lisbeth Salander utsatts för av de svenska myndigheterna.

I Rollerna:
Michael Nyqvist – Mikael Blomkvist
Noomi Rapace - Lisbeth Salander
Lena Endre - Erika Berger
Georgi Staykov - Zalachenko
Mikael Spreitz - Ronald Niedermann
Jacob Ericksson - Christer Malm
Sofia Ledarp - Malin Eriksson
Anders Ahlbom Rosendahl - Dr. Peter Teleborian
Hans Alfredson - Evert Gullberg
Lennart Hjulström - Fredrik Clinton
m.fl.


Det är svårt med uppföljare, speciellt trilogier. Att hålla dem spännande hela vägen. Att skapa filmer baserat på böcker är ännu svårare, ofta blir man besviken om man läst boken innan man ser filmen.


När jag såg Män som Hatar Kvinnor på bio så hade jag aldrig läst Stieg Larssons böcker, visste knappt handlingen och hade inga större förväntningar.
Den filmen var dock underbart bra. Spännande, otäck, våldsam och med bra skådespelarinsatser.

Andra filmen i trilogin - Flickan som Lekte med Elden - såg jag också på bio. Där trappades handlingen av lite, men även den var fartfylld och spännande. Avslutades dessutom med en härlig cliffahanger, alltid ett plus.


Igår såg jag då denna film, den sista i trilogin Millenium. Såg den inte på bio utan hemma i tv-soffan. Blev besviken. Nog för att jag tyckte den andra filmen var lite som en transportsträcka, men det hände alldeles för lite i Luftslottet som Sprängdes! Ingen action, mest dialog och lite likt Sagan om Ringen-trilogin (som jag älskar, inget ont där) så var det lite för många paralleller för att man skulle kunna hänga med på något lättsamt vis.

Som en vanlig svensk thriller var den helt okej. Jämfört med de tidigare två - sämre.


Noomi Rapace är snygg och spelar bra, det är många kända skådespelare med, men där slutar egentligen det positiva.

Michael Nyqvist faller för mig i samma fack som Jakob Eklund, det vill säga inget vidare.


Halvbra, därav 2,5/5 muffins.

KOMMENTARER:



Namn:
Spara till nästa gång?

E-mail: (publiceras ej)

Blogg/URL:

Kommentar:

Trackback