Söndagsmiddagen: Porterstek


Tid: ca 2 timmar, varav 15 minuters arbete


Ingredienser:
1,25-1,5 kg benfritt nötkött t.ex. fransyska, oxstek eller rostbiff
Kokspad:
1 flaska (33 cl) porter (en sorts öl som brukar finnas i vanliga mataffärer)
0,5-1 dl outspädd svartvinbärssaft
0,75 dl soja
7 st torkade enbär
7 st hela svartpepparkorn
2 tsk timjan
2 st gula lökar

3 st köttbuljongtärningar
eller 4,5 msk flytande buljong


Sås (till 2 portioner):
2 dl silat spad
0,75 dl grädde(valfri fetthalt)
0,5 dl vatten
1 msk soja
2 tsk idealmjöl
eller vetemjöl (men vispa då ut mjölet i lite av grädden först så att det inte blir klumpar)


Gör såhär:
♥ Ta fram en gryta som köttbiten ligger trångt i.
♥ Blanda ihop kokspadet i grytan. Häll i porter, svartvinbärssaft, soja, enbär, svartpepparkorn och timjan.
♥ Skär löken i skivor och ha i dem samt köttbuljongtärningarna i spadet.
♥ Koka upp spadet och lägg i köttbiten. Låt sedan sjuda under lock på svag värme ca 1 ½ timme. Vänd under tiden på köttbiten ca 3 ggr eftersom den inte blir helt täckt av kokspadet.
Köttet ska kännas mört när det är färdigt. Prova med en sticka eller stick in en köttermometer till köttbitens mittpunkt. Termometern ska visa 75 grader när det är klart.
♥ Tag grytan från värmen och låt köttet ligga kvar i spadet ca 20 minuter.
♥ Skär köttet i tunna jämna skivor och lägg upp på serveringsfat.

♥ Gör såsen; Vispa ihop spad, grädde, vatten, soya och idealmjöl i en kastrull. Koka upp under omrörning. Sänk värmen och låt koka 1-2 minuter.

Servera kött och sås med t.ex. sallad, kokt potatis och vinbärsgelé!


Den här goda middagen gjorde min svärmor idag!
Har bara ätit det två gånger, mycket jobb som ni ser.

KOMMENTARER:
Av: Sandra

Ser gott ut! Den som ändå hade sånt tålamod :p

2010-02-02 kl. 17:27:22
URL: http://rockgrodan.com
Av: Patricia Rodriguez

Jam jam!!! :D Det låter gott!

2010-02-02 kl. 20:31:53



Namn:
Spara till nästa gång?

E-mail: (publiceras ej)

Blogg/URL:

Kommentar:

Trackback